Střediskový tábor 2015 Vojtěchov

19.07.2015 23:01

Byla sobota 4.7.2015 ráno a dnes to začíná ten den na který se těší snad každý zase po roce je to tu. A co? Začíná tábor! Sešli jsme se před klubovnami a pak se jelo autobusem na tábor Vojtěchov. Legenda se nesla v duchu středověku seznámili jsme se např. s králem Přecedou z rodu Přecedů, královnou Kiki, princem Máťou, švadlenou Vlaďkou, kovářem Béčou,…atd. Jenže i ve středověku se musí platit takže každý dostal do začátku dva nikláky které se postupně rozrůstaly nebo ubývaly (díky našemu výběrčímu daní Shrekovi). Pro nás starší to byl spíš tábor, kde se můžeme něčemu novému přiučit např. zpracování kůže, výroba luků nebo vaření piva. Na táboře si každý mohl splnit jednu odborku, světýlko/vlčka. Dokonce i někdo splnil Tři orlí pera (Jáňa,Fíďa) nebo nějaké ty výzvy které se pak rozdávali na závěrečném ohni. Jak to tak bývá na táborech nechyběli ani sliby. Podniklo se i dva výlety jeden do Žďáru nad Sázavou a druhý do přírody. Co by to byl za tábor kdyby chyběli hry hrálo se např. vlajkovka, honičky, různé lanové aktivity,…atd. Podle mého názoru byla nejlepší hra přepadovka na cizí tábor (na náš) kde jsme se museli probojovat na cizí území. A abychom zažili na svoji kůži co je doopravdy středověk plnily se každý den výzvy. Jeden den se jedlo středověké jídlo druhý den se chodilo celý den na boso, třetí se nemohl používat toaleťak,…atd. Starší mohli zažít co je to Survival- Boj o přežití. Kdybych měla zhodnotit tento tábor byl úžasný naučila jsem se spousty novým věcem, splnila si odborku a výzvy, vyzkoušela něco nového. Ale jak to tak bývá všechno jednou končí tak zase za rok!

Emotikona wink

. Děkuji všem co se na táboře podíleli a to jsou: Kiki,Pinka,Mafián,Přeceda,Shrek,Víťa,Mrňous,Naty,Jáminka,Kašťulka,Pixla,Andrew,Papi,Máťa,Quert,Béča,Marťa,Týna,Tasmík,Koudy,Maru,Jáňa,Vlaďka,Terka,Janek. Snad jsem na nikoho nezapomněla :)


Sluníčko, členka skautské družiny Žvejkalky

 

 

Tábor 2015 byl výzva! Minimálně pro mě :) Neboť uspořádat tábor procelé středisko, pro 65 lidí, chce odvahu a sílu k plánování všeho, co je k táboru třeba. Jeli jsme na již ověřené tábořiště Vojtěchov u Nového Města na Moravě, kde nás přivítala královská rodina (pan král Přeceda s královnou Kiki, jejich synem princem Máťou a dcerou princeznou Marťou. Dále je zde provázela princezna cizího království Týna (ze které se na konci tábora po svatbě s princem Máťou stala královna!), generál Sáček, šašek Koudy, kuchtička Tasmík, kat Papi, lučišník Janek, kovář Béča, alchymista Naty, kurýr Maruš, šperkařka Pixla, výběrčí daní Shrek, hostinský Mafián, kněz Andrew, strážce Quert, čarodějnice Jáňa, švadlena Vlaďka, dvorní dáma Terka, pekařka Mrňous, komorná Pinka, obchodnice z Janova Kašťulka a bylinkářka Jáminka). 

Světlušky a vlčata celý tábor mimo jiné hledali suroviny na lék proti moru, aby zachránili celé naše království (a povedlo se jim to!). Skauti a sakutky zase hledali člověka, který jim otrávil jejich královskou krávu (=nejposvátnější zvíře středověku). Po týdnu dorazili i nejmladší benjamínci, ti zase zachraňovali naši princeznu, aby našla svůj drahocenný náramek a mohla si vzít prince. Cestovali tedy z pohádky do pohádky a hledali indicie k nalezení náramku.

Mimo toho všeho k nám zavítala šermířská skupina Fortis, stavěli jsme středověká městečka, bavili se, zpívali u ohně, vařili pivo, vyráběli keramiku, sportovali, byli na výletě, chodili se koupat, plnili si odborky, bojovali proti cizímu království, někteří skládali svůj slib, společně jsme se učili, radovali, smáli se. 

Počasí nám většinou přálo, chvíli pršelo, chvíáli byla bouřka, ale zase byly hezky vidět duha a hvězdy:) Nemohu mluvit za všech 65 táborníků, ale myslím, že se tábor povedl. Program šlapal, nikomu se nic vážného nestalo a všichni snad byli rádi, že tam byli.  

Děkuji všem, kteří nás v činnosti jakkoli podporují, rodiče, sponzoři, kamarádi. Dále veliký dík patří i našim dětem, jejichž nadšení nás baví. Ale největší dík patří všem vedoucím, kteří bez finančního ohodnocení tráví 14 dní s dětmi v létě a několik měsíců před táborem přípravou. Dělají to jen z lásky k dětem a skautským ideálům a já jsem moc ráda, že tady takovéhlec lidi máme:)

 

fotky zde: https://holice.rajce.idnes.cz/Tabor_2015_Vojtechov/

A za rok zase! Kiki, hlavní vůdkyně