projekt Dobrý skutek - 23.5.2015

02.06.2015 09:17

„Skaut je prospěšný a pomáhá jiným.“   skautský zákon

„Alespoň jeden dobrý skutek denně.“    denní příkaz

 

Skautky a skauti v Holicích se zapojili do Skautského dobrého skutku

15. – 24. května se skautky a skauti v Holicích zapojili do pilotního ročníku nového celostátního projektu Skautský dobrý skutek. Skautské oddíly z celé republiky zorganizovali více než čtyři desítky lokálních akcí s přínosem veřejnosti. Ukázali tak, jak důležité je v praxi naplňovat význam skautských hodnot jako jsou zájem o okolí, pomoc ostatním a spolupráce. Skautské oddíly si aktivity z různých oblastí – sociální, zdravotní, vzdělávací, ochrany přírody i jiných samy vymysleli – podle vlastních možností a potřeb okolí.

V Holicích Skautský dobrý skutek probíhal ve dvou dnech. V úterý 19. května družina roverek (starší skautky) roznášela do schránek holických seniorů vlastnoručně vyrobené veselé kartičky. Smyslem tohoto skutku bylo obrázkem, citátem, zamyšlením neočekávaně potěšit naše starší spoluobčany. A v sobotu 23. května se sešlo pár skautů a jejich vedoucí, aby vyčistili koryto potoka podél polní cesty za Semprou k silážní jámě mezi Březinou a Javůrkou. K nálezům patří pneumatiky, různé elektrosoučástky, kabely a také televizory.

Služba okolí veřejnosti je se skautingem spojena od jeho počátku a alespoň jeden dobrý skutek denně, to je jeden ze základních prvků skautské výchovy. Proto není překvapením, že i podle nedávno publikovaného průzkumu veřejného mínění, který provedla společnost Ipsos, je 87 procent lidí v České republice přesvědčeno, že skauting naučí člověka pomáhat druhým.

Junák – český skaut má více než 53 tisíc členů a je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Skauting je největší hnutí pro děti a mládež na světě – hlásí se k němu okolo 50 milionů dětí a mladých lidí ve 216 zemích světa. Více na www.skaut.cz.

 

Skauti Holice