Roveři - brigáda na dřevo - 22.11.2015

24.11.2015 16:26

Brigáda byla zahájena v Ne 22. 11. 2015 brzo ráno zjištěním, že naši dárci lesníci jsou buď velmi škodolibí nebo velmi fandí skautům, když nám tam složili tolik dříví a komu takový baga, dále že je zima, že sněží a že pracně sehnaná a na vozíku dovezená štípačka dříví s 5-kolíkem není kompatibilní se 4-kolíkovou zásuvkou na Blažkovci... K jednotlivým brigádníkům:

 

Motoroví pilkaři obecně - Nešlo se nevšimnout jisté zákonitosti - na každou minutu, co pila pracovala, připadalo tak 5 min, kdy se ji její majitel snažil přimět všemi prostředky k tomu, aby se ještě chvilku točila aspoň na volnoběh... Takže většina pilkařů strávila brigádu tím, že se snažili pily nahodit nebo seděli na betonku u chaty a brousili a utahovali řetězy, doplňovali oleje a benzín, čistili trysky nebo je rovnou rozkládaly na prvočinitele a dumaly nad tím, v čem je chybka...

 

Máťa - Máťa sehnal nějaké motorové prdítko na kablík vhodné na řezání větviček, přičemž pojal přesvědčení, že tím bude moci řezat i ty baga... tak jako já jsem už kolikrát sám sebe taky překvapil, co lze přefidlat pilkou na noži po půlhodině intenzivního šmrdlání a optimista by jistě doplnil, že na babetě taky objeli svět, ale realisticky, po této zkušenosti, dostane Máťa na příští brigádě do ruky ruční obloukovou pilu a nařeže toho určitě 2x tolik.

 

Víťa - Jakožto klíčová osoba, která měla zajistit pilu a hlavní přísun koláčků ke štípacím špalků po desítkách zmeškaných hovorů dorazil... asi tak půl hodinku před obědem. Leč nelenil a ihned začal stahovat pracovní ztrátu nekonečným broušením řetězu, aby se následně ihned vrhl do řezání, aby mu pila hned po prvním zářezu do kůry chcípla... a znovu chcípla... a znovu chcípla, aby se pak vrhl do jejího rozebírání a čistění trysky...ostatně jako ještě několikrát potom.

 

Pan Trupl - Přijel nám pomoci s vlastní motorovou pilčičkou, aby zjistil, že tou ty klády vážně neřízne, tak odjel domů pro větší pilu, aby po návrtu pro změnu zjistil, že je totálně tupá, a tak zase odjel - již definitivně.

 

Mafián - Jeho pila jako jediná stávkovala asi jen 50% času, čímž byla schopná toho nařezat víc jak všechny ostatní pily dohromady. Mafián sám pak vlastně ani nic moc nedělal, jen se o ní tak v předklonu opíral... Pak vyžil pauzy na oběd a okamžiku, kdy všichni vešli do chaty, k tomu, že se  rychle spakoval a pláchnul... a motorovku nám tam nenechal prevít....

 

Přeceda - Našel si skvělou zašívací prácičku - "držel" Mafiánovi ty velký klády, aby se mu náhodou po té rovince nerozkutálely pryč, jak se o ně opíral tou pilou. U toho zvládal kontrolovat ostatní, jak pracují. Tipec mu až zatnulo Máfovo adié, protože pak už neměl komu by co držel a chtě nechtě musel po pár letech ke špalku a sekyře, kde seznal pravdu přísloví, že dobře už bylo...

 

Janek - Asi nejvýkonnější štípač, žel jeho pohonem je hlasitý poslech hymny severských bohů a jiných metalových vypalovaček, které, žel ještě jedou, nepřehlušil ani zvuk dvou motorovek, když už zrovna výjimečně běžely... Jo a zlomil kladivo hodor jeden...

 

Ivča - Tak pozor! Pokud budete chtít někdy dělat dřevo, tak si určitě chcete pozvat Ivču - jednak neposlouchá u práce metal, je velmi výkonná, hezky se na ní kouká a přitom toho nesežere ani z třetina tolik jako Kroll! Poměr cena výkon jasně vede. Jen kdyby byla méně emancipovaná a nechtěla zkoušet rozsekat i ty mega špalky (což byla ale zase na druhou stranu vítaná komická vložka), tak by byla úplně dokonalá ;-)

 

Hodor - Více než užitečný brigádník, než si pro něj přijela maminka a odvezla nám ho :-(

 

Chuchel Naty+Maruška+Terka+Vlaďka+Kačka - takový chaoticky se pohybující a přeskupující se útvar, který tu a tam sebral nějaká nasekaná polínka a po pospolné, spletité cestě plné chichotu, šepotání a nečekaných Maruščiných výkřiků je po čase přesunul až do 15m vzdáleného dřevníčku, kde se po nezbytné relaxační pauzičce v kroužku opět vydal zpět harvestrovat...

 

Béča - Býval by i pracoval, kdyby tam nebyla Naty a on se nerozhodl místo na dřevě pracovat na ní.

 

Tukan - Hmm... Sice tam byl až do konce, ale vlastně si nevybavuji, co přesně tam dělal, což není moje vina, protože nemá být tak tichý a nenápadný. Ale vybavuji si, že sháněl klíny - těžko říci, jestli na klínování nebo osvobozování zakousnuté sekery ;-).

 

Šupera - Udělala oběd a po několika hodinách vylezla z chaty ven, aby nám řekla, že to dřevo je zarovnaný blbě, a odjela...

 

Gandalf - Předně mu patří velký dík, že jako jediný skaut dorazil na brigádu. Dále velice úspěšně v době, když tam už nebyl, posloužil jako obětní beránek, který se jako viník špatného zarovnání dříví  předhodil Šupeře.

 

Papi - Jakožto jeden z fyzicky nejzdatnějších se rozhodl opírat o pár hodin později zprovozněnou štípačku a mačkat knoflíky na štípání... spolu s Emcem.

 

Lemra - Přišla pomáhat mačkat Krollovi páčku na štípačce, a pak odešla na volejbal s Marťou s diplomatickým příslibem, že když to bude ještě stíhat, tak se ještě určitě vrátí, což nechť si laskavý čtenář přeloží jako "už mě tady rozhodně neuvidíte".

 

Marta H. - Reprezentovala skupinu lidí, kteří by dříve ještě předstírali, že o brigádě nevěděli, a proto nepřišli, ale dnes už by se tím předstíráním ani nenamáhali.

 

Kecka a Sopka - přijeli, pokývali hlavami nad dřevem, naložili Marušku a odjeli.

 

Brigáda skončila se setměním v 17:00 v počtu několika posledních mohykánů a zpracováním cca 85% dřeva.

 

 

Osoba obeznámena s průběhem brigády na dřevo přející si zůstat v anonymitě ;-)