RaR - setkání Obrok - 10.-14.6.2015

13.09.2015 21:23

 

Obrok 2015

Jako každý druhý rok se i letos uskutečnila celorepubliková skautská akce. Tentokrát již ne za nežádaného deště a na podmáčené louce, nýbrž za šílených veder, kdy nás žádaně kropili a na louce plné suché trávy, kterou jste si chtě nechtě odvezli domů jako suvenýr.

Obrok se konal v areálu Vesec kousek od Liberce. Když jsme ve středu 10. června dorazili na liberecké nádraží, vítaly nás před ním obrokbusy, které nás společně s jinými, neznámými skauty za spontánního pění Nohavicovi písně Kozel, dovezli k areálu, kde jsme se registrovali a stavěli stany. Na těchto velkých akcí je báječné to, že se jich účastní množství lidí, které znáte z jiných akcí. A přesně proto jsem nebyla na zahajovacím ceremoniálu, který byl určitě skvělý. Později jsem se zúčastnila koncertu, kde nám už tradičně hrál Voxel.

 Ve čtvrtek ráno byla prý rozcvička.  A po ní nástup, jehož zapískání bylo právě to, co mě probudilo. I když jsem přišla později, osobně nástup považuji za jeden z nejsilnějších momentů celého Obroku. Přes 1000 lidí v krojích zdravilo v pozoru a zpívali Junáckou hymnu. (Ještě, že nevadilo, že jsem dorazila pozdě. V tomhle případě by 10 koleček okolo tábořiště bylo tak na půl dne. :))

 Jinak jsme Obrok tradičně začali službou, jejíž možnosti byly rozmanité. Mohli jsme si vybrat od úklidu v zoo přes vymýšlení programů různým skupinám dětí nebo dospělých. Odpoledne byly 4 různé aktivity představující živly (voda, oheň, vzduch a země), na které jsme se, stejně jako na službu, registrovali předem. Já jsem si vybrala živel vzduchu - sjezd na koloběžkách z Ještědu (kam jste se před tím vyškrábali). Také jsem se zúčastnila pátého (skautského) živlu - různých rukodělek v jednom z libereckých parků. Ti šikovnější všechno úspěšně vytvořili, aniž by si uřízli kus prstu při práci s kůží. Chtěla bych patřit mezi ně…      

V pátek dopoledne byl program s názvem Regiony. Rozdělili nás podle regionů, ve kterém se nachází naše středisko. Měli jsme plnit různé úkoly, jako například navléct pneumatiku na pětimetrový kůl. Všechna stanoviště byla zaměřena na spolupráci.

Následující program – inspira (jednalo se o programy, které si každá skupina vytvořila a o velikou bžundu!).  Po obědě, který jsme si uvařili v jednom z připravených vařících prostorů, byla velká hra, kterou jsem oželela a místo ní se zúčastnila jednoho z množství programů Svatoplukových prutů a zbytek času strávila v čajovně se studeným mléčným koktejlem a přáteli. Z čajovny byl krásný výhled na běžecký okruh, kde se hra konala. Všichni zúčastnění byli rozděleni do tří týmů a označeni barevnými páskami. A potom všichni běhali dokola a v jednom místě počítali, kolik koleček daný tým má. A až uběhali potřebný počet koleček, běželi jinam. Což je vlastně jediné, co jsem z celé hry (ne)pochopila. Pro jistotu všechny běžce  kropili vodou, protože bylo fakt teplo a asi se báli, že by to s nimi mohlo seknout a to opravdu mohlo! Večer se konal před kočkódiem bál. Hudba, šaty, tanec a tak. My, co jsme neměli šaty (a hlavně partnera) jsme hráli buldoka nebo frisbee.

Sobota byla rozdělena do bloků. V každém jeden a půl hodinovém bloku byl jeden program s názvem VaPro (většinou nejrůznější přednášky, diskuze, promítání, prezentace…) Program nás měl něco naučit nebo nás s něčím seznámit. Mezi atraktivnější patřil například blok s Markem Vašutem, blok o prokrastinaci nebo přátelská přednáška od linky bezpečí o tom, jak pracovat s dětmi. V posledním bloku nás ale přepadla bouřka s větrem, který bral altány a lámal stanové tyčky, takže musel být předčasně ukončen. I přes to jsme si program užili.

Tahle akce je výjimečná počtem účastníkům a s tím související náročnost organizace. Organizátoři se s tím ale poprali statečně a bez větších problémů. Proto si přes 1000 lidí mohlo užít skvělých 5 dní na exkluzivní skautské akci. Díky obrok týmu a servisákům za to, že jsme se ho mohli zúčastnit. A že mi vrátili nalezený foťák! <3