Celé středisko - špačkodrakiáda - 7.11.2015, Blažkovec

10.11.2015 18:43

Pustit se do pořádání celostřediskové akce jsem při mateřské dovolené pojala jako velkou výzvu a jak je mým nedobrým zvykem, na poslední chvíli jsem chystala soutěže, se svou maminkou Pašupou vařila buřtguláš a vůbec všelijak zařizovala. Tradiční Špačkodrakiáda byla pojata trochu odlišně od předchozích let. Den jsme nerozdělovali na dopolední pouštění draků a odpolední tlučení špačka. Celý den se nesl v duchu disciplín buď špaččích nebo dracích. A tak když se v dešti, avšak v suchu, podařilo všechny dětičky přesunout na Blažkovec (díky rodičům a jejich automobilovým ořům), mohlo začít celodenní sbírání bodů a výher.

Dopoledne na děti čekaly disciplíny jako Špačkova soutěž družin o nejkrásnější výrobek z přírodnin, kterou vyhrála z klacíků vyrobená podložka, Špačkova pouť – orientační závod pro skauty a skautky s otázkami o skautingu, Drakův ocas – vázání uzlů a jejich učení s Béčou, Špačkův zob – poznávání ptáků a jejich řazení s Jáňou, Dračí paměť – soutěž v zapamatování si předmětů pod dohledem Querta. U Marušky na cvičné louce se děti učily tlouct špačka a hned na to závodily pod taktovkou Ivule. Nejvíc se děti těšily na Dračí propletenec – lanové aktivity, které navázal Přeceda s Máťou a dalšími rovery a celý den v dešti trpělivě lana střežili.

Když byly dopolední aktivity hotové, přišly na řadu odpolední radovánky. Předělem mezi dopolednem a odpolednem nebyl oběd, jak by se dalo očekávat, ale velký závod v Tlučení špačka mezi vedoucími a rovery. Na Blažkovec jich tou dobou přijelo asi 15 a při pohledu na vzdálenost tratě měla většina z nich obavy, zda vůbec někdy dorazí do cíle. Z dětí se v tu chvíli stali nadšení fandové. Závod vyhrál Přeceda, na druhém místě jsem byla já – Šuperka (díky tréninku, který jsem si dala již pár dní předem doma na zahradě) a na třetím místě byl Janek. Ostatní rovery jsme nechali ještě chvíli bojovat a pak jejich marné snažení utnuli ukončením závodu a přesunem na odpolední aktivity.

Děti si vybraly, co chtějí dělat. Nejodvážnější venku s Naty rozdělávali oheň v disciplíně nazvané Drakův šleh. Ve špaččí rukodělné dílně si vyzkoušeli práci s pájkou a ozdobili si dřevěné odřezky. Nejvíce dětí se ale chtělo ohřát a zasoutěžit si v Dračí výtvarné dílně, kde kreslili a stříhali draky. Skoro jako každý rok, i letos se nepodařilo si užít Drakův let – pouštění draků. Celý den jen poprchávalo, bylo zamračeno a vítr tiše odpočíval někde za kopci. Za to ale den na to bylo krásně slunečno a foukalo o sto šest. Máme podezření, že počasí nám to dělá schválně. I tak jsme si ale Špačkodrakiádu moc užili. Rozdali jsme ceny a děti už čekaly na příjezd svých rodičů se svačinami v ruce.

Šuperka